Home » Recepten

kwark.jpg

KWARKBOLLETJES - 12 STUKS - 2 SP PER BOLLETJE

  • 250 ml optimel appel kaneel kwark
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • kaneel
  • zoetstof
  • 3/4 appel

Alles goed door elkaar roeren. Muffinvormpjes (12) vullen met het mengsel. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden en smikkelen maar :-)

 

muf.jpg

BANANARAMA MUFFINS - 2 MUFFINS 6 SMARTPOINTS

  • 1 Grote banaan
  • 1 ei
  • 15 gram kokosmeel
  • 20 gram havermout

Banaan prakken (paar plakjes overhouden voor bovenop de muffin) ei, havermout en kokosmeel er doorheen roeren. Het mengsel verdelen over 2 muffinvormpjes. Hierboven op de plakjes banaan en strooi er wat kaneel of speculaas/koekkruiden overheen. 15 a 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Voeg bv nog 100 ml Skyr yoghurt (+ 1 sp) toe en lekker smikkelen!

 

 

Optimel Wafels

 

  • 90 gr. optimel vanille yoghurt
  • 40 gr. havermeel
  • 40 gr. boekweitmeel
  • 20 gr. koekkruiden
  • scheutje vanille aroma
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • snuf zout
  • 1 kl. bakpoeder

 

Banaan prakken en vervolgens alles toevoegen! Als het deeg erg dik is een klein scheutje melk toevoegen, niet te veel! Vul een wafelbakvorm - 20 minuten 180 graden of gebruik een wafelijzer. Lekker met fruit en kwark of natuurlijk de Optimel vanille yoghurt!

 

 

 

 

Appeltaart met schuddebuikjes!

 

300 gram optimel vanille yoghurt
120 gram bloem
3 eieren...
1 zakje bakpoeder
Snuf zout
1 Kl koekkruiden
3 Kl amandel aroma
40 Gr noten
25 Gr schuddebuikjes
Kokosbloemsuiker
1 kilo appels
Zoetstof
Kaneel

Schik de appels en snijdt ze in kleine stukjes. Meng de appels met zoetstof en veel kaneel. Meng de yoghurt met de eieren, bloem, zout, koekkruiden, bakpoeder en aroma. 5 minuten mixen! Doe in een springvorm van 21 cm een vel bakpapier. Giet wat van het beslag in de springvorm, bodem bedekken. Iets minder dan de helft van het beslag. De helft van de appels hier bovenop en licht aandrukken. Giet de rest van het beslag hier overheen. De rest van de appels hier weer overheen en licht aandrukken. Hak de noten en strooi ze over de appels samen met de schuddebuikjes en de kokosbloemsuiker (heb ik zelf weggelaten). De taart 60 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Daarna nog 10 minuten op 60 graden. Laat de taart afkoelen en hierna nog minimaal 1 uur in de koelkast ? voordat je de taart uit de vorm haalt!

4 SP per stuk als je de taart in 8 stukken snijdt!

3 SP per stuk als je de taart in 10 stukken snijdt

 

foto van Simone de Haas.
 
 
 

 

 

Banaan - Havermoutkoekjes

 

Geschikt voor de telvrije dag!

 

delen door het aantal koekjes dat je maakt dan heb je de Smart Points waarde per koekje!

 

th.jpg

 

  • 2 rijpe (over rijp is nog beter!) bananen
  • 100 gram Havervlokken
  • kaneel naar smaak

 

Prak de bananen, havervlokken en kaneel er door heen. 20 a 25 minuten op een bakvel in de oven op 200 graden

 

 

 

Pompoenpuree

SP waarde 0!

 

  • 400 gram pompoen in blokjes
  • 1 Zonnatura bouillontablet Knoflook en kruiden
  • Water
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • Peper en zout naar smaak

 

Doe de blokjes, een bouillontablet en water (tot de blokjes onder staan) in een pan.

Kook de blokjes pompoen ongeveer 15 minuten. Giet af en bewaar het kookvocht.

Voeg kerriepoeder toe en pureer de pompoen met de staafmixer.

Wanneer de puree te droog is, voeg je nog wat kookvocht toe.

Maak op smaak peper en zout.

 

Bep wederom bedankt voor een leuk recept!


 

Recept nasi of bamikruiden mix

Recept nasi of bamikruiden mixDe bami- en nasikruiden mengsels die in de winkel worden aangeboden zit vol toevoegingen en barstensvol zout. Je kunt deze mix echter ook eenvoudig zelf maken.

Ingrediënten

  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel laos (Thaise gember)
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel ketoembar (korianderzaad)
  • ½ theelepel sereh (citroengras)
  • ½ theelepel koenjit (kurkuma)
  • ½ theelepel djinten (komijnzaad)
  • ¼ theelepel kaneel
  • 2 theelepels fijn zeezout

Bereiden

040d0967ec58d06525d7664a774915b8.jpg

  • Neem een bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden.
  • Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn

De kruiden kunnen droog een jaar bewaard worden in een afgesloten pot. Deze hoeveelheid is voldoende  voor twee keer nasi/bami maken voor een familie van vier.

 

Monica (cursus Overvecht) bedankt voor dit recept!


 

 

Tip voor iedereen die in het bezit is van een Philips Airfryer!

Download in de App Store de Airfryer App met heel, heel veel recepten!

http://media2.picsearch.com/is?9nYaifBsO1KOJQ0F3O95sdMiW9O0MT5BvtqbHIpzjAI&height=255

 

Muffin!

Geschikt voor de telvrije dag!

Bereiding in de oven of in de Airfryer!

 

Wat heb je nodig?

* 180 gram (glutenvrije) havervlokken (als je voor glutenvrij kiest, kan je de havervlokken van Lieke is Vrij nemen)

* 2 rijpe bananen, fijn geprakt

* 1 grote biologische appel, geschild en in blokjes gesneden

* 2 handjes rozijnen

* kaneel op gevoel

* 1 theelepel vanille-extract

* 170 gram appelmoes (zonder suiker, hiervoor moeten wel Pro Points gerekend worden) Maak je appelmoes zelf: appel, water, zoetstof en kaneel naar smaak. Alles op laag pitje laten sudderen (of in de magnetron) staafmixer erdoor heen en klaar!

* eventueel zoetstof

 

Wat moet je doen?

- Verwarm je oven of Airfryer voor op 180 graden -

 1. Prak de bananen in een grote kom.

2. Maal de havervlokken kort in je keukenmachine. Het hoeft geen meel te worden: een beetje grof mag wel.

3. Doe de havervlokken, de appelblokjes, rozijnen, vanille-extract, appelmoes en kaneel op gevoel bij de geprakte bananen in de kom. Voeg eventueel kokosbloesemsuiker of sucanat toe als je het beslag niet zoet genoeg vindt.

4. Roer het geheel goed en luchtig door met een spatel. Let op: geen keukenmachine of mixer gebruiken!

5. Schep het deeg in muffinvormpjes en zet voor 25 minuten in de oven.

 

Je kan deze muffins prima invriezen, zodat je voor een paar dagen je ontbijtje klaar hebt staan. Ook ideaal voor on-the-go.

Monica uit de cursus Utrecht Overvecht, bedankt!


 

 Powertaart! - Hartige taart Paprika/Kip met Hüttekäse

4 personen

 

 

Ingrediënten:

  • 250 gram havermout
  • Water (ongveer 100ml) afhankelijk van het soort havermout
  • 2 theelepels olijfolie

Vulling:

  • 4 eieren
  • 200 gram Hüttekäse
  • 150 gram kipfilet in reepjes
  • 2 eetlepels kruiden (bijv. italliaanse kruiden)
  • snufje zout en peper
  • 2 paprika's

Bereiding:

Bodem: Kneed de havermout, water en olie tot een soepele bal deeg. Maak een springvorm van 28cm nat en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en maak een opstaand randje (ong. 2 cm).

Vulling: Snij de paprika's in reepjes en verdeel met de kipfilet reepjes over de bodem. Klop de eieren los en voeg de hüttekäse en de kruiden toe. Giet dit mengsel over de paprika en kip. 40 minuten bakken in een op 200C voorverwarmde oven.

Lekker met een frisse salade!

Tineke bedankt voor dit leuke recept!


 

 

Kruidenboter voor bij de BBQ op voor op een gegrild stukje vlees

Smart Points waarde rond de ????Smart Points...ligt er natuurlijk aan hoeveel je gebruikt!

 

  • 150 gram halva boter (AH, Lidl)
  • Beetje zout
  • 1 teentje knoflook
  • 3/4 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel bieslook
  • 1 eetlepel peterselie
  • 3 druppels tabasco of 1 theelepel sambal

Alles door elkaar heen mengen en op plastic folie tot een rolvormen, bewaren in de vriezer

Hennie bedankt weer voor een lekker recept!


Anja bedankt voor de lekkere recepten!

Mango mousse

  • 1 mango
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 vanille stokje
  • 500 gram magere kwark
  • 4 lange vingers

Mango dun schillen. Vruchtvlees langs de pit snijden. Van de mango plak apart houden, de rest samen met de limoensap in de keukenmachine of met de staafmixer tot een gladde saus pureren. Helft van de saus in kom scheppen. Vanille stokje opensnijden en merg eruit schrapen. De kwark en merg door de mangosaus in de keukenmachine scheppen en tot een luchtige mousse mengen. Hierop de helft van de mangosaus scheppen. De rest van de mousse en de saus eroverheen verdelen. Mangoplak in 4 repen snijden. Dessert garneren met lange lange vinger en reepje mango.

bron Allerhande


 

 

Een paar lekkere recepten van Ingeborg uit de cursus Woerden, bedankt!

 

Rijstsalade groene groenten en kalkoen - 4 personen

  • 1 blokje kippenbouillon
    100 gr sperziebonen
    100 gr sugar snaps
  • 300 gr witte of gele (of andere) rijst
  • 2 eetl olijfolie
  • 250 gr kalkoenfilet in blokjes
  • 4 lente- of bosuitjes in kleine ringetjes
  • 2 eetl. Citroensap
  • 1 theelepel mosterd

 

700 ml water koken, sperziebonen 2 min koken, sugarsnaps erbij en dan nog een 1 minuut koken
doperwten erbij en 1 minuut meekoken. Dan alles eruit scheppen met schuimspaan en in bak koud water gooien
en daarna laten uitlekken. Sperziebonen en sugarsnaps klein knippen (of snijden)

Kook de rijst in de overbleven bouillon en giet deze dan af. Rijst laten uitstomen af laten koelen.
beetje olie in de koekenpan en de kalkoenblokjes bakken (ca. 5 min) breng op smaak met zout en peper.
Meng de groente, met bosui, rijst en kalkoen door elkaar. Klop de citroensap en de mosterd en wat olie door elkaar en

Schep de dressing door de salade heen.
goed te bewaren in de koelkast tot gebruik.

Het recept is prima aan te passen met andere groenten als paprika, courgette e.d.

bron: Boodschapen van Emté


 

Pastasalade met dille en tonijn - 4 personen

 

  • 1 blokje visbouillon
  • 300 gr pasta
  • 2 a 3 blikjes tonijn op water, uitgelekt
  • 2 rode uien in dunne ringen
  • 1 bosje dille fijngehakt
  • 2 eetlepels kappertjes
  • Dressing:
  • 100 ml crème fraiche (kwark)
  • 1 eetl ketchup
  • 2 eetl mayonaise
  • Mespuntje chilipoeder

Bouillon maken met 1 liter water. Pasta beetgaar koken. Afgieten en af laten koelen en heel goed uitlekken.

Meng de uien, tonijn, dille en pasta doorelkaar en klop de dressing goed door elkaar. Evt. op smaak brengen met peper en zout

En dan dressing door de salade omscheppen.

goed te bewaren in de koelkast tot gebruik. En evt. aanvullen met een frisse (tomaten of groene) salade.

bron: Boodschapen van Emté


 

Aardappelsalade met zalm en kappertjesmayonaise -  personen

  • 600 gr aardappelen (vastkokend)
  • 200 gr gerookte zalm in reepjes
  • 50 gr zoetzure augurkjes (naar smaak meer)
  • 50 gr zoetzure zilveruitjes (naar smaak meer)
  • 1 bosje peterselie fijngehakt

Dressing:

  • teentje knoflook
  • 2 eetl kappertjes
  • ½ blikje ansjovis (kun je weg laten)
  • 100 gr kwark
  • 1 eetl citroensap

Aardappelen koken, in plakjes snijden en af laten koelen. Schep de zalm, augurkjes, zilveruitjes en peterselie door de aardappelen. Klop de dressing

tot een gladde saus (evt. staafmixer of blender)

schep de dressing door de salade heen en breng op smaak met peper naar behoefte.

goed te bewaren in de koelkast tot gebruik.

Het recept is prima aan te vullen met andere groenten als paprika, courgette e.d. maar ook met garnalen en/of mosseltjes (evt. zoetzure).
Ook hier kan extra sla bij gegeten worden als tomaten of komkommer

bron: Boodschapen van Emté


 

 

Ontbijtje van Marielle!

 

  • 1 geprakte banaan
  • 1 geraspte appel
  • kaneel naar smaak
  • 5 gram honing
  • 1 ei
  • 3 eetlepels havermout
  • Alles door elkaar hussellen en bakken in 1 koffielepel olie

Marielle uit de cursus Woerden bedankt voor dit zeer voedzame en lekkere ontbijtje!


 

 

Bananen brood!

 

 

Benodigdheden:

  • 2/3 rijpe bananen
  • kaneel
  • 2 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel

Bereidingswijze:

Je begint met de "natte" ingrediënten, dus de bananen en de eieren. Deze doe je in een beslagkom en meng je goed door elkaar heen. Je voegt de "droge"ingrediënten toe, dus het zelfrijzend bakmeel en kaneel. Dit mix je met een mixer een tijdje door tot je een glad en luchtig beslag hebt.

Vet een cakevorm in met klein beetje olijfolie en doe het mengsel hierin. Bak het bananenbrood in 25 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 175 graden!

Je kunt nog van alles toevoegen aan dit basis recept, bv noten, chocolade, vruchten...... Let er wel op, dat op het moment dat je een product gaat toevoegen de Pro Points waarde omhoog gaat!

Kelly ( cursus Maarssen) bedankt voor dit lekkere recept en erg leuk en lekker Knipogen dat je je mede cursisten hebt laten proeven!


 

 

 

 

Knolselderijsoep

 

 

Ingrediënten:

1 ui, gesnipperd

4 teentjes knoflook, uit te pers

1/2 knolselderij, in blokjes (of, als je een kleintje hebt: een hele)

1 grote aardappel, in blokjes

7-8 dl water

1 blokje kruidenbouillon/groentebouillon

Zout en peper naar smaak

Olijfolie om in te bakken

Verse peterselie, fijngeknipt

Een kleine theelepel mosterd per persoon

 

Snijd de ui en knoflook fijn en bak ze op middelhoog vuur in de olie tot de ui glazig is.

Voeg de blokjes knolselderij en aardappel toe en bak deze al omscheppend even mee tot je de geur van de selderij goed ruikt.

Giet er 7 dl water bij en breng de soep aan de kook.

Voeg het bouillonblokje toe en zout en peper naar smaak.

Zet het vuur zacht en laat de soep ongeveer 15-20 minuten pruttelen tot de knolselderij en de aardappel zacht zijn.

Pureer dan het geheel met de staafmixer of in de blender.

Maak de soep af ze af met mosterd en een beetje fijngeknipte peterselie.

Eventueel kun je nog wat reepjes ham toevoegen.

 


 

 

 

 Bananenpannenkoekjes

imagescad0vr4u.large.jpg

Men neme (voor zo’n zes kleine pannenkoekjes):

- 1 rijpe banaan

- 2 eieren

- ter garnering: wat kaneel, eventueel wat extra banaan

 

En zo doe je het:

- Prak de banaan en mix ‘m met de twee eieren.

- Neem een koekenpan met een goede antiaanbaklaag, verwarm wat olie, doe een beetje beslag in de pan en bak de pannenkoekjes om en om bruin.

 

Klaaaar! Nog even wat kaneel erover en je fijne ontbijt kan beginnen. Ze zijn heerlijk zoet.

Gehaald van deze site: http://www.chickslovefood.com/skinny-bananenpannenkoekjes/


 

 

Bloemkoolpizza

 

Ingredïenten

  • 350 gram bloemkoolrasp                                                                
  • 1 Ei (2 PP)
  • 1 tl Oregano
  • 1 kleingesneden ui
  • 1/2 tl Gemalen knoflook
  • 30 gr. geraspte kaas 30+ (2PP)
  • Zout en peper
  • 1 Koffielepel olijfolie (1PP)
  • 2 plakjes ham (1PP)
  • 2 plakjes salami (2 PP)
  • Halve bol mozzarella (4PP)
  • Blikje tomatenblokjes
  • 30 gr. geraspte kaas 30+ (2PP)
  • oregano
  • Kwart paprika in repen gesneden

1) Verkruimel de bloemkoolroosjes in een kom (staafmixer) en zet deze voor 8 min in de magnetron, zodat de bloemkool zo droog mogelijk wordt.

2) Doe de bloemkool in een schone theedoek en druk het vocht eruit. Voeg dan geraspte kaas, ui, oregano, knoflook, zout, peper en het ei toe aan de bloemkool en kneed dit tot een bal.

3) Leg het deeg op een stuk bakpapier (eerst even invetten met een koffielepel olijfolie) op de bakplaat en druk dit plat tot een pizza vorm.

4) Bak de pizza in een voorverwarmde oven 20 min op 200 graden.

5) Daarna versieren met: tomatensaus, ham, salami, reepjes paprika, mozzarella, geraspte kaas en oregano.

6) Wanneer je de pizza versierd hebt zet je hem nog 10 minuten in de oven.

 

Bep bedankt voor de bovenstaande 3 recepten!

 


 

 

 

Recepten

Rooster havervlokken in een koekepan, ze worden hier lekker knapperig van. Heerlijk door je yoghurt of kwark met fruit, super start van je dag

imagescas9nglj.large.jpg

 

José bedankt voor deze tip!

 


 

Haverpannenkoeken

 
  • Geschikt voor de Telvrije Dag!

Meng 60 gram magere kwark met 25 gram havervlokken, 1 ei, kaneel en zoetstof en zout naar smaak tot een glad beslag. Verhit 1 koffielepel olie in een koekenpan en schep 3 hoopjes beslag erin en bak deze aan beide kanten zo'n 3 minuten.

Heerlijk met warme appel & kaneel of bv aardbeien, frambozen, etc!

Ook kan je een appelraspen en door het beslag heen roeren, wellicht een goede vervanging van de appelflap voor Oud & Nieuw!

 

Bron: Weight Watchers "Mijn Week" week 44 2013


 

 

Tip van Hennie uit de cursus Woerden

Wil je Boerenkool eten en je hebt geen telvrije dag dan kan je toch besparen op je Pro Points waarden. Vervang 1/3 van de aardappelen door de stronk van een bloemkool!


 

 

Muffin's met Power Food

Ingrediënten:

  • 3 appels (goudrenetten)
  • 1 ei
  • 125 gr. magere yoghurt, 0%
  • 100 gr. staafjes Kellogs All Bran Plus
  • Kaneel
  • Vloeibare zoetstof
  • Verder heb je nodig: muffinvorm en oven

Bereiding:

Snijd de appels in kleine stukjes en bestrooi met de kaneel. Stoof dit vijf minuutjes, evt. met een lepeltje water erbij, tot ze goed zacht zijn. Kluts het ei, kruimel de All Bran erbij, doe de yoghurt en de appels erbij en roer goed door tot je een smeuïge brij hebt. Doe er wat zoetstof bij. Zet een half uur in de niet voorverwarmde oven op 180°C.

Het wordt niet echt een muffin, meer een cakeachtig zacht prutje.

Je kunt dit eten bij je ontbijt of ’s avonds als ‘appeltaartje’ bij de koffie.

De volgende dag, na een nachtje in de koelkast zijn ze nog lekkerder.

 

Bron: Weight Watchers forum - Bep uit de cursus Woerden


 

Erwtensoep!!!

Lekker het is er weer weer voor!!!

Hier voor jullie van Bep uit de cursus Woerden een lekker recept dat geschikt is voor de Power Start/dag inclusief toetje!!!

 

Erwtensoep

 

  • 750 gram magere rundvlees in blokjes
  • Spliterwten 1 pak
  • 2 preien
  • 2 winterwortelen
  • 2 aardappelen in stukjes
  • 1 knolselderij in stukjes
  • 2 uien in stukjes
  • 3 bouillon blokjes
  • Peper en zout

 

Bereiding:

De spliterwten wassen. De erwten met het vlees en water opzetten.

Ongeveer 4 uur laten sudderen. Wel in het begin het schuim eraf scheppen.

Het laatste uur de andere ingrediënten erbij doen.

Dan doe ik even de stamper er door, een stamppotstamper.

Evt. magere rookworst naar smaak toevoegen.

 

En dan toe:

 

Bananenijs!!

Ook geschikt voor de Power Start/dag

 

Twee bananen

1 dl. Sinaasappelsap

I (biologische) citroen

Bereiding:

Vries twee rijpe bananen (al met zwarte plekjes)  in.

Schil de bevroren banaan, snijd hem in kleine stukjes.

Doe in een hoge kom en voeg 1 dl. sinaasappelsap toe, een eetlepel citroensap en evt. wat citroenrasp.

Evt. nog wat zoetstof toevoegen als je niet zulke rijpe bananen hebt gebruikt.

Pureer met de staafmixer en klaar is je bananenijs.

Heerlijk!

 

 

 


 

Zomers drankje!

Ijskoude groene thee met gember en limoen!  

 

Voor 8 glazen

Ingrediënten:

  • 2 zakjes groene thee
  • 4 cm verse gember
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 limoenen
  • 4 eetlepels grenadine of diksap van rode vruchten
  • muntblaadjes

Bereiding:

Doe de theezakjes in  liter kokend water en laat 5 minuten trekken. Haal de zakjes uit het water.

Rasp de gember en dus deze door een fijne zeef. Doe hem samen met de suiker bij de thee en laat afkoelen.

Pers een limoen en doe het sap bij de thee. Voer er de grenadine aan toe. Laat een nachtje trekken in de koelkast.

Snijd de tweede limoen in dunne plakjes. Serveer de thee met veel ijs, verse munt en de plakjes limoen!

Proost!

 Bron: Weight Watchers kookboek "Hapjes om van te genieten", verkrijgbaar in de cursus


 

Drie lekkere basismarinades:

Cajun:             1 el scherp paprikapoeder, 1 kl milde chilipoeder, 1 kl grof gemalen peper, 1 kl gehakte knoflook en 1 kl verse tijm.

Mediterraan:   2 el verse rozemarijn, schil van 1 biologische citroen, ½ kl peper en 1 el gehakte knoflook.

Indisch:           1 el Madras-kerriepoeder (uit de toko), 2 el verse koriander, ½ kl peper en ½ kl  cayennepeper.

 

 

Recepten

 

Recept voor een spinazietaart

 

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart (Koopmans)            
  • 1 pak diepvriesspinazie450 gram                                   
  • 2 eieren                                                                           
  • 1 pakje zeer mager katenspek* 75 gram in blokjes      (kan vervangen worden bv gerookte kipfilet)
  • 1 bakje light kruidenkaas (AH)                                       
  • 1 theelepel olie voor het invetten                                   
  • 1paprika                                                                                                                                     

 

 Verwarm de oven voor (zie  de verpakking van het deeg) en vet de quichevorm in, bedek de bodem en de rand van de vorm met de deeglapjes. Verwarm de spinazie en doe over in een zeef, druk zoveel mogelijk vocht eruit. Meng in een kom de eieren en de kaas, voeg de spinazie en het spek toe en roer door elkaar. Spreid deze massa gelijkmatig over de bodem van de taart. Snijd de paprika in dunne reepjes en versier de taart. Bak de taart in 45 minuten. Het aantal propoints is afhankelijk van de portiegrootte. Wij hebben de taart met zijn drieën opgegeten. 

Afkomstig van een cursist uit Breukelen, dank je wel!


                                                                                                                                     

 

 

Atjar Lalab

  • 1/2 Komkommer
  • 25 gram ui (1/4 ui)
  • 1/4 Rode paprika of Lombok (spaanse rode peper)
  • 50 gram wortel
  • 1/4 theelepel peper
  • 1 theelepel zout
  • 3/4 dl. Azijn
  • 1/4 dl. water
  • zoetstof

Komkommer schaven, ui heel fijn in ringen snijden, paprika of lombok in reepjes, wortel in fijne plakjes snijden. Azijn met water, peper, zout en zoetstof even opkoken en over de gemengde groenten gieten. Minstens 2 uur laten intrekken.

Smart Points waarde: 0

Houdbaar: 3 dagen


  

 

 recept appel-aardbei spread

 

Smart Pointswaarde: 0

* 250 g in kleine stukjes gesneden appel

* 250 g aardbeien  

Samen in een ruime magnetron schaal in ong. 4 min aan de kook brengen.(gaat namelijk als melk omhoog komen). Om dit tegen te gaan kan je in de schaal een plastic of glazen lepel zetten.

 Doorroeren en op halve sterkte nog enige minuten door verwarmen tot de appels moes zijn.

 Naar smaak 4 of 5 tabletjes zoetstof toevoegen, in een schoongemaakte jampot doen en laten afkoelen.

 In de koelkast zeker 10 dagen houdbaar.

 Naast de appel kan je ook andere vruchten gebruiken, de appel zorgt voor de binding.

 

Lekker op beschuit bij de thee of koffie
 
 
Beide recepten zijn afkomstig van een cursist uit de cursus Woerden, dank je  wel!
 

 

Mangosoep

4 personen

30 min + 1-2 uur wachten

 

  • 250 gram mango in stukjes
  • 2 stengels citroengras (sereh)
  • 400 ml visbouillon
  • 200 ml droge witte wijn
  • 3 cm verse gember, in plakjes
  • 125 gram rivierkreeftjes
  • 1 eetlepel peterselie
  • 2 cm rode peper
  • 75 ml griekse yoghurt 0% v.g.
  • 1 citroen
  • 75 ml kookroom light
  • zeezout en witte peper

snijdt de helft van de mango in kleine blokjes de rest in dunne reepjes. Bewaar de reepjes tot gebruik afgedekt in de koelkast. Snijdt het bovenste droge deel van het citroengras en kneus de stengels met de platte kant van een mes.

Breng in een pan de bouillon, wijn, mangostukjes, citroengras en gember aan de kook en kook de mango in 10 -15 minuten zachtjes gaar. Verwijder het citroengras en de gember en pureer de soep met de staafmixer. kook de soep daarna op hoog vuur to 2/3 cm in. Laat de soep afkoelen en laat hem daarna in de koelkast 1 -2 uur door en door koud worden.

Verhit in een pan de olie en bak de rivierkreeftjes met de peterselie al omscheppend 2-3 minuten. Laat de rivierkreeftjes afkoelen tot kamertemperatuur. Verwijder de zaadjes uit de peper en hak de peper fijn. Roer de room 1-2 eetlepels citroensap door de soep. Breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in diepe borden of kommen en schep er wat rivierkreeftjes in . Garneer met de reepjes mango en een schepje yoghurt

Bron:  Irene cursus Houten, dankje wel!

 

 

 

Tips met Slankie

 

*Snijdt een tortilla in taartpuntjes en leg deze op een bakplaat. Spray er een dun laagje olie overheen, bestrooi met zout en paprikapoeder  en zet ze onder de grill. Verwarm een bakje slankie in de magnetron (zonder zilverfolie), ongeveer 60 sec. op 600 watt, halverwege even doorroeren. Schenk de warme slankie over de Nachos, garneer met een fijn gesneden pepertje en snacken maar...

*Beleg een kant en klare pizzabodem uit de koeling of maak een pizza bodem zelf  (recepte vind je terug in het Italiaanskookboek) met tomatensaus, tomaat, ui, champignon's, paprika, etc. Pizza afbakken (ongeveer 12 min.) in een oven van ongeveer 200 graden. Verwarm een bakje slankie in de magnetron (zonder zilverfolie), ongeveer 60 sec. op 600 watt, halverwege even doorroeren. Giet de warme slankie over de pizza en snacken maar...

*Vul een schaaltje of maak een puntzakje met kleine soepstengels. Verwarm een bakje slankie in de magnetron (zonder zilverfolie), ongeveer 60 sec. op 600 watt, halverwege even doorroeren. Schenk de warme Slankie ver de "frietjes" en snacken maar..

Wat is de SP waarde: dat ligt eraan, hoeveel slankie gebruik je, hoe groot is jouw pizzapunt, hoeveel tortilla's ga je eten? De SP waarde ligt dus aan de grote van jouw portie. Geniet... maar met mate!

Bron: Slankie

 


 2 Recepten van Ans uit de cursus Houten

Gestoofde pompoen met penne

 

 

Ingrediënten

  • 1 pompoen (biologisch)
  • 3 el olijfolie
  • 4 kleine uien, in kwarten
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 1 pak sugo pastasaus kruiden (390 g)
  • 300 g penne (pasta, zak 500 g)
  • 1 bakje ricotta (verse kaas, 250 g)
  • 1 el Italiaanse kruiden (potje 12

Bereiden

1. Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd de parten in blokken. 2. Verhit in een braadpan 2 el olie en fruit de uien 5 min. Schep de stukken pompoen erbij, voeg de knoflook, de saus en 100 ml water toe. Stoof de pompoen afgedekt in 15-20 min. gaar en zacht. Breng op smaak met peper en zout. 3. Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de rest van de olie, de ricotta en de Italiaanse kruiden erdoor. Warm al omscheppend op laag vuur 2 min. door. Verdeel de pompoen over 4 borden. Serveer met de penne.

Tip

Gebruik voor een pittiger smaak sugo picante.

 


Oosterse stamppot met gebakken vis

 

Ingrediënten

  • 1 1/4 kg grote, iets kruimige aardappelen (zak 3 kg), geschild
  • 300 g pangasiusfilet
  • 1 el kruidenmix vis (bus 80 g)
  • 4 el olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 struik paksoi steel en blad in repen
  • 100 ml kokosmelk (pakje 200 ml)

Materialen

  • pureestamper

Bereiden

1. Kook de aardappelen in weinig water met zout in 20 min. gaar. Dep de pangasiusfilet droog met keukenpapier en bestrooi met de kruidenmix. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de filet in 6-8 min. bruin en gaar. 2. Verhit de rest van de olie in een wok en fruit de ui 1 min. Schep er de paksoisteel door en bak in 3-4 min. knapperig gaar. Voeg het paksoiblad toe en roerbak nog 1 min. 3. Giet de aardappelen af. Voeg de kokosmelk toe en stamp met de pureestamper tot een smeuïge puree. Schep er de paksoi door en breng op smaak met peper en zout. Schep de stamppot op 4 borden en leg er de gebakken vis bij.

Tip

Voeg voor een romig accent de rest van de kokosmelk toe bij het koken van rijst, wel extra SP rekenen

 

Beide recepten zijn afkomstig van weekkaarten van Albert Heijn 2011: week 02-03


Lekker soepie van Bep uit de cursus Woerden (avond)

25 augustus 2011

 

Komkommersoep

  • 2 komkommers                                          
  • 2 theel. olijfolie
  • 2 uien
  • Bakje Philadelphia Light feta met komkommer
  • knoflook
  • dille
  • peper
  • 0,75 l. water
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 2 koffielepels maïzena

Fruit de uien en knoflook in de olie. Komkommer in stukjes even meefruiten. Water erbij tot de komkommer onder staat. Bouillontabletten erbij en 15 minuten koken. Philadelphia toevoegen, soep pureren met staafmixer en op smaak maken met peper en dille. Binden met aangemaakte maïzena.

.

 

 


 

Recept van Judith assistent in de cursus Woerden (avond)

25 augustus 2011

 

Italiaanse tomatensoep

  • Blikje tomaten blokjes
  • Pak gezeefde tomaten
  • Italiaanse wokgroenten
  • 3 bouillon blokjes
  • Rundergehakt  hoeveelheid naar keuze
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie, hoeveelheid naar keuze
  • 1 liter water
 

Kruid het rundergehakt met peper en zout en maak er kleine balletjes van (kan ze ook weglaten). Heb je haast maak dan geen balletjes maar doe gewoon het gehakt geruld in de soep.

Doe de gezeefde tomaten, de blokjes tomaat en 1 liter water in een pan. Hierbij de blouillonblokjes en laat het zachtjes aan de kook komen. Zet nu de pan laag.

Wok de gehaktballetjes in een beetje olijfolie en voeg dit toe aan de soep.

Wok de italiaanse groenten in een beetje olijfolie en voeg dit toe aan de soep.

Nog even laten pruttelen en klaar!     

                          


 

Recept van Anneke cursist uit de cursus Woerden (avond)

 

Gevulde courgettes:

recept is voor 4 personen

  • 4 - 5 courgettes (ca. 800 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 100 gram parmezaansekaas
  • 2 middel grote eieren
  • 150 gram verkuimeld witbrood
  • 2 - 3 tomaten
  • Verse kruiden naar keuze (salie, oregano, rozemarijn, basilicum)

 

  • Verwijder de steelaanzet van de courgettes en snijd die in de lengte doormidden. Schep het vruchtvlees eruit en snijd in blokjes.
  • Snipper de knoflook. Smoor samen met de courgettesblokjes 3-4 minuten in de olijfolie in de koekenpan. Breng op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie (oliespray). Rasp de kaas.
  • Schep de courgetteblokjes om met kaas, eieren en broodkruim. Vul de courgettes ermee en leg ze in de ovenschaal. Snijd de tomaten in blokjes en leg ze met de kruiden om de courgettes heen.
  • Stoof in 15-20 minuten gaar.

 

Recept van Marry uit de cursus Woerden (avond):

18 augustus 2011

 

Lauw warme salade:

Recept voor 4 personen

  • 1 zak gemengde salade
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 courgette
  • 1 komkommer
  • rode ui
  • knoflook
  • 1 zakje pijnboompitten
  • olijfolie
  • balsamico azijn
  • honing

 

  • Ontvel de paprika's en snijdt in reepjes
  • Courgette en ui in stukken/ringen
  • Knoflook fijn snijden
  • Maak van de olie balsamico azijn en honing een dressing
  • Pijnboompitten in klein beetje olie (oliespray) bruinen
  • Sla in een grote schaal en vermeng deze met de dressing
  • Komkommer in reepjes snijden
  • Wok de paprika, courgette, uit en knoflook
  • Dressing over de sla, hierover heen de reepjes komkommer en stooi de pijnboompitten er overheen.
  • Lekker met stokbrood (PP waarde naar keuze)

Eet smakelijk van Marry

 


 

2 lekkere recepten van Gina uit de cursus Breukelen:

18 augustus 2011

 
Pastasaus a la Tony:
 
Voor 4 personen:
 

 

  • 500 gr. verse rijpe tomaten
  • 5 knoflookteentjes
  • bacon 40 gr.
  • rood pepertje
  • 3 rode uien
  • oregano
  • verse basilicum
  • (zee)zout, peper(uit de molen)
  • 4 theelepels olijfolie (lekkere)
  • pasta (grote penne of schelpen)

bereiding:

  • Doe de olijfolie in een pan + de knoflook in stukken gesneden
  • Bak de knoflook bruin en haal ze weer uit de pan.
  • Bak dan de gesneden rode uien, bacon en het klein gesneden pepertje in de olijfolie.
  • Even laten sudderen, alles eruit halen.
  • Doe dan de tomaten in klein gesneden stukjes in de pan en laat het zeker 10 minuten pruttelen.
  • Doe daarna de gebakken uien, bacon en het pepertje er weer bij.
  • E.v.t. ook een gebakken knoflookteentje door de pers halen en toevoegen
  • Peper, zout en oregano naar smaak toevoegen
  • Laat dit ook weer 10 min sudderen.(of langer.....)

 

 

 

  • Intussen de pasta koken (natuurlijk niet te gaar) .
  • De pasta aan de saus toevoegen en steeds blijven door roeren, nog een min of 5 op laag vuur.
  • Verse basilicum op het laatst toevoegen. 

buon appetito


 

 

Aardappelsalade:
  • gekookte aardappels (bv opperdoesjes)
  • tomaat
  • paprika (puntpaprika = lekker zoet)
  • appel
  • komkommer
  • hamblokjes
  • augurk
  • bos (lente) ui
  • ui
  • peper, zout, kerriepoeder, peterselie, bieslook
  • yogonaise (of ander light mayo) naar smaak

 

  • alles klein snijden en mengen.
  • Ook lekker als bijgerecht bij de bbq.

 

 

 

 

 


 

Milkshake aardbei

2 glazen

Ingrediënten

  • 150 gram aardbeien, in schijfjes gesneden
  • 125 ml magere melk
  • 2 el yoghurt naturel, 0% v.g., kort opgevroren in de vriezer
  • Muntblaadjes

Instructies

  • Doe het fruit, de melk en yoghurt in de blender, mix tot een glad mengsel en verdeel over 2 glazen. Garneer met de muntblaadjes.                       

 

bron: www.weightwatchers.nl

 


 

Chocolade shake

2 glazen            

Ingrediënten:

  • 250 ml magere chocolademelk
  • 1 koffielepel vanille extract                 
  • 2 el cacaopoeder ongezoet
  • 2 el suiker
  • 1 beker ijsklontjes          

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in de blender, mix tot een glad mengsel en verdeel over 2 glazen.

 

bron: www.weightwatchers.nl

 


 

Ananas-kokos smoothie

4 glazen

 

Ingrediënten

  • 480 gram verse ananas (in blokjes)
  • 200 ml sinaasappelsap (vers)
  • 125 ml kokosmelk
  • 1 glas ijsklontjes

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde massa ontstaat. Voeg extra ijsblokjes toe om de massa iets dikker te maken. Verdeel de mix over 4 hoge glazen en serveer.
  • Tip: Verlaag de Smart Points waarde van de smoothie door te kiezen voor kokosmelk light.

 

bron: www.weightwatchers.nl


 

 

kwark pannekoekjes  

 

16 tot 20 pannenkoekjes

  • 500gr kwark 
  • 300gr zelfrijzend bakmeel 
  • 1 ei
  • 2 koffielepels zoetstof
  • olie om ze in te bakken

Meng de kwark, meel, ei en zoetstof door elkaar tot je een kleverig deeg hebt.

Verwarm olie in een pan(de olie liever niet te heet en niet te zuinig ze bakken snel donker...)

Doe met 2 natte eetlepels 3 bolletjes in de pan en druk ze enigzins plat, draai ze om en druk ze nog iets plat. Eventueel de andere kant nog een keer bakken.

Lekker met vers fruit en een toefje slagroom (light) of opgekopte kwark met een beetje zoetstof of een beetje jam (light). Hiervoor natuurlijk wel extra PP toevoegen!

 

Bron: Shirley, cursist Breukelen